S’apropen eleccions generals…

Ja s'acosten les eleccions al govern espanyol ! Es nota perque els diferents partits -tots-, ja estan fent promeses electorals. I quines promeses ! Com a coneixedor de l'administració ja puc dir que n'hi ha que si es duen a terme, serà un miracle. I encara més, alguns -situats més a la dreta-, prometen que seguiran baixant els impostos. Això "sona" molt bé a les orelles dels electors, però si ens hi parem a pensar una mica, què pot significar dur a terme una política d'aquesta mena?

En primer lloc si hi ha menys impostos, hi ha menys ingressos per l'estat. I com es compensa aquesta pèrdua d'ingressos? doncs apujant el preu de la gasolina, de les autopistes, de l'electricitat, de l'aigua, del tabac, de l'alcohol…, és a dir, s'incrementen els anomenats "impostos indirectes". Evidentment, això sembla correcte, perque nomès afecta al qui compra o consumeix aquell determinat producte. Però compte  ! tothom fa servir la corrent i molta gent necessita el vehicle per treballar -taxistes, repartidors, camions d'empresa, etc…-, i, per tant, si a aquests els pujen les despeses de combustible, ells també incrementaran els preus dels seus serveis…, i així s'inicia la cadena d'increment de costos de multitud de productes…., Per tant, baixar impostos està bé perque pagues menys impostos, però ho acabes pagan d'una altra manera.

En segon lloc, si l'estat té menys ingressos, també farà menys inversions en obra pública. O bé, si la continua fent, és a costa d'altres partides pressupostàries. I si miressim els pressupostos dels darrers anys (sobretot en l'etapa del PP), veuríem com les despeses per sanitat, educació i cultura, han sofert decrements importants. És a dir, es castiguen partides que no es consideren "prioritàries".

En tercer lloc, la baixada d'ingressos per l'estat significa que hi haurà serveis que es privatitzaran -això ja va passar amb el telèfon i l'electricitat, sense anar més lluny-, fet que si es produeix, acaba castigan les economies domèstiques que veuen com els costos d'aquests serveis s'apujen, ja que les empreses privades cerquen guanyar diners. Per tant, un mal negoci per a les famílies.

Bé, tres reflexions del que pot passar si qui promet que quan governi abaxarà impostos duu a terme la seva promesa.

De tota manera, aquests mateixos diuen que si baixen els impostos a les empreses aquestes crearan més llocs de treball, ja que no tindran tanta càrrega fiscal. Sobre el paper és correcte. Però la realitat ens ha mostrat que si una empresa que ja va prou carregada d'impostos, ni treuen algun…, no contracta més personal, sinó que s'acomoda amb el que té i així té més beneficis. I a més a més, de què estan parlant, quan moltes empreses que podrien contractar més persones, estan marxan a països del tercer món per abaratir costos? I pel que fa a les petites i mitjanes empreses, aquestes ja estan tant carregades d'impostos que una baixada d'aquests no significa que contractin més persones.

En fi, el tema dóna per fer moltes més reflexions. Una de final, cal escoltar molt bé el que prometen els diferents partits polítics -tots-, i a l'hora d'anar a votar, fer-ho per aquells que siguin més sincers i que, sobretot, no facin promeses per perjudicar a Catalunya.

Ah, i també recomano mirar quines promeses fan en els àmbits de sanitat, educació, cultura, esports, pels joves i per la gent gran. Són aquests els àmbits a on hi ha diferències interessants…, i la màxima demagògia.

Acabo. Recomano que si s'ha d'escollir algun partit, que sigui de caire progressista, d'esquerres i nacionalista. Ho sento, però mai podrè recomanar escollir un partit de dretes, anticatalà, i anti tot el que fa olor de catalanisme i progressisme.

En fi, comença una nova campanya electoral. Tots a escoltar i desprès, tots a votar…, que han hagut de passar molts anys sense poder fer-ho i no podem perdre un dret…, que és l'únic que ens permet prendre decisions importants a l'hora de triar quin país volem. I l'abstenció dóna ales als que pensen que la democràcia no funciona i que altres formes de govern són possibles!! NO ho podem permetre. Votar és fonamental, malgrat no ens agradin determinades maneres de fer, corrupció, etc…, el dret a votar ens dóna força com a sistema democràtic i l'hem de garantir.

 

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.