Maragall…, insuficient !

Fa dies que no he escrit res. De fet, no he trobatr gaires coses interessants per explicar o sobre que reflexionar. Avui, per fi, he trobat un tema que m'interessa -i m'inquieta alhora-, com és la questió de les notes a les escoles…, com a mesura per incrementar la "cultura de l'esforç" entre els estudiants. Tornen les notes de sempre, del 1 al 10, i els notables, bé, suficient, insuficient…, tot fent-nos creure que amb aquesta mesura els nois i noies estudiaran més i treuran millors notes i els pares estaran més i millor informats. Què ens prenen per estúpidc o què? algunes reflexions:

1. A la pràctica mai s'han eliminat les notes numèriques per qualificar els treballs dels nois i noies. Tot ha continuat igual.

2. Fins i tot a Primària, tot i que els informes oficials parlavan amb altres termes, en els exercicis i notes es continuava posant números per saber el nivell de resultats.

3. Els pares ja estaven informats dels resultats dels seus fills, malgrat un sistema d'informació ambiguü.

Per tant, aquest canvi…, no canvia res!!! En tot cas, fa oficial una pràctica oficiosa. Però res més.

I a més a més, algú de veritat pensa que només canviant això del sistema educatiu s'incrementarà la cultura de l'esforç en els estudis dels nois i noies? Jo afirmo rotundament que no. Per què? perque la cultura de l'esforç requereix altres actuacions. En poso algunes:

* Conrear el respecte vers els coneixements acadèmics que s'imparteixen.

* Fomentar el valor de l'estudi des de la família i des de la mateixa societat.

* Incentivar el professorat amb recursos per poder treballar adequadament a les aules.

* Dignificar la figura dels professors i mestres.

* Exigir el respecte envers els docents.

* Promoure el coneixement -amb els seus valors-, com a camí de l'èxit en la vida personal, familiar, social i profesional.

Aquests elements són algunes pautes que proposo per tal de conrear una veritable cultura de l'esforç, en l'estudi i també en el treball docent. Només canviant un sistema d'informació dels resultats dels processos d'ensenyament aprenentatge dels nois i noies no es pot modificar la conscienció del valor que té l'esforç com a cami envers uns resultats exitosos. Que ningú s'enganyi en relació a aquest tema.

Sota el meu parer personal, el govern de la Generalitat ha llançat una cortina de fum per fer veure que canvia alguna cosa…, per no canviar res.

L'educació dels nostres fills i filles és més important que el que ens han volgut fer creure. Però per canviar alguna cosa, cal canviar la voluntat dels governants de fer del sistema educatiu i de l'educació, un veritable motor de progrés del país. La resta…, paraules buides i accions estèrils.

 Que passeu unes bones festes i que el 2008 aporti més saviesa als qui tenen la responsabilitat de governar.

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Maragall…, insuficient !

  1. Gràcies al blocaire calellenc vilapou t’he conegut. T’afegeixo als meus enllaços, concretament a “maduixes calellenques”. A veure si a la propera trobada hi podem coincidir. Bones festes!. Jordi.

Els comentaris estan tancats.